Posts

Move On

Image
Hi pals, 
so tajuk aku kali ini adalah tentang move on dari crush. Maksud  crush dari Urban Dictionary adalah ( ada banyak sebenarnya) tapi aku ringkaskan kepada ; crush adalah seseorang yang kita suka. Tu maksud daripada Urban Dictinary, tapi kalau dekat kamus, dan real definition of crush daripada google adalah sesuatu yang musnah, hancur, something like that lah. benda ni berkait rapat sebenarnya. Sebab bila kita " crush " pada someone tu, hati kita juga akan "crush" bila something yang berkait dengan dia buat kita kecewa macam jealous ke etc. 
     Okey done Mukadimmah. So aku pon ada crush, dan aku sedang berusaha untuk move on darinya. Tips ni aku dapat dari kawan aku. Kitorang chat whatsapp lah, then bercerita pasal crush, dia crush dengan classmate lelaki kami. Pelajar lelaki kelas kitorang tak ramai, adalah dalam berapa ketul je. Nisbah dengan pelajar perempuan adalah dalam 1: 4. Tu pon perangai memeningkan kepala. Tapi apa aku suka dengan classmate lelaki a…

Ahli dunia vs ahli akhirat.

Ada seorang anak murid bertanya pada tok gurunya.
   "wahai tok guru,  saya ni ahli dunia ke, atau ahli akhirat?"
Jawab tok gurunya
   "kalau kamu tidak tahu keadaan diri kamu,  aku lagi tak tahu keadaan diri kamu." jawab tok gurunya lalu menyambung lagi..
   "tapi aku nak tanya kamu dua soalan,  dua soalan ini akan menentukan kamu ahli dunia atau akhirat."
   "satu hari kamu berada di rumah,  lalu didatangi seorang laki laki, yang akhirnya menghadiahkan padamu seribu riyal. (kira seribu ringgitlah). Apa perasaan kamu?" tanya tok guru.
  "seronoklah tok guru." jawab anak murid.
  "baik. Kemudian, datang pula seorang lelaki miskin, datang pada kamu. Lalu kamu berikan pula duit itu kepadanya. Apa kamu rasa."
  Anak murid hanya diam sahaja. Tok guru menyambung lagi.
   "sekiranya kamu beri pada lelaki miskin itu,  kamu rasa lebih suka, lebih bahagia daripada kamu dapat duit itu, kamu ahli akhirat."
  "tapi …